top of page

İspanyolca Öğrenirken Neler Yapıyorum?

  • Yazarın fotoğrafı: Emre
    Emre
  • 9 Nis 2020
  • 5 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 12 Tem 2020

Hazır hepimiz evdeyken ve motivasyon da ufaktan kendini göstermeye başladığına göre durmanın zamanı değil! Şimdi de İspanyolca öğrenmek isteyenleri alayım mı buraya?

Bu yazının geneli %95 İspanyolca üzerine olacak bunu söylemek istiyorum. Çünkü en sağlıklı bilgileri kendi yaşadıklarımdan verebileceğimi düşünüyorum. Kuzenimin görümcesinin kapı komşusu Fince öğrenmiş şuradan gibi kulaktan dolma bilgilerle gelmek istemedim.

Yazının son %5lik kesmi de aslında Türkiye çevresinde yer alan dillerin öğrenilebileceği çok tatlı bir kurs merkezine ait olacak. (Latince hariç) Haydi bakalım!


Motivasyon yoksa bir amaç yoksa bir istek yoksa... Lütfen kendimizi kandırmayalım olur mu? Bu iş emek ve en çok da heves istiyor. Öyle değil mi?

Instagram hesabımı (@herteldenemre) takip edenler hikayelerimde İspanyolca kelimeler paylaştığımı görmüşlerdir. (100'den fazla görüntülenmiş. Gördüğünüzü biliyorum)

Kendi İspanyolca hikayemden kısaca bahsetmek isterim:

2009 yılında Soraya'nın La Noche Es Para Mi şarkısını dinlemeyle başlayan İspanyolca öğrenme isteğim üniversitede aldığım iki dersle tavan yaptı. Sonra işe başlamamla birlikte iniş gösterdi ama hiç bitmedi. 2017'de İspanya'ya gittiğimde taksiciye sağa sola demeyi bilen halimle daha da bir heveslenip öğrenme sürecine sıfırdan başladım. Yine inişli-çıkışlı grafik sergileyerek yıl 2020'yi gösterirken A2'yi bitirmiş birisi olarak bu yazıyı yazıyorum.


Peki neden asla kimseyi ilgilendirmeyen bu detaylara sizi boğdum? Çünkü kafasında çok net hedefi olmayan birisi olarak yaşadığım durumu anlatmak istedim. Önemli olan öyle ya da böyle devam etmek bunu anladım bu süreçte. Bunu da size söylemek istedim.


Şimdi isterseniz size öğrenirken hangi kaynakları kullandım ya da kullanıyorum. Hangi kanalları takip ediyorum onlardan bahsedeyim ya da genel geçer birkaç kurumdan bahsedeyim.


1. İstanbul Cervantes Enstitüsü: Özel amaçlı kurslardan, hızlandırılmış kurslara; genel kurslardan, konuşma kurslarına; şirket kurslarından, kültür kurslarına pek çok seçeneği olan Türkiye'de İspanyolca eğitimi denince akla ilk gelen enstitüdür. Sitesinde kursların detaylı bilgileri her şeyi mevcut. Başından sonuna kadar tüm kurslar alındığında en pahalı seçenek olarak görünse de çok fazla sayıda olan kurlarını tek tek alabildiğimiz için ve eski öğrenci, yeni kayıt indirimi gibi %15'e varan indirim de yaptıkları için kur başına çok da pahalı bir seçenek olduğunu düşünmüyorum.

2. Aula Internacional: Okulda dersini alırken aldığımız ve şimdiye kadar gerçekten bir kitaptan fazlasını veren ders kitabıdır. Ben alırken içinde CD vardı. Sanırım şimdi MP3 seçeneği de var. Tam olarak bilmiyorum ancak sanırım CDsiz bir şekilde dinleme derslerini de yapabiliyoruz diye düşünüyorum. Kitabı arattığımda şuradan alabilirsiniz diye bir şey diyemedim. Genellikle Pandora'da oluyor diye biliyorum. Linki bırakıyorum. Giriş yaptıktan sonra fiyat bilgisini öğrenebilirsiniz. Ayrıca kredi kartına taksit de yapıyor.

3. Estudia Istanbul: Instagram hesaplarından bulduğum her ay yeni kontenjan açan güzel bir kurum. Şu anda da online derslerini açtığını duyurdu.

A.1.1 Pazartesi - Çarşamba: 19:00-21:00 arası (İlk ders 13 Nisan 2020)

A.1.1 Salı - Perşembe: 19:00-21:00 arası (İlk ders 14 Nisan 2020)

A.1.1 Cumartesi: 10:00-13:00 arası (İlk ders 18 Nisan)

A.1.2 Salı - Perşembe: 19:00-21:00 arası (İlk ders 14 Nisan)

Sadece A1 kurunun bilgilerini verdim. Detaylar için öncelikle Instagram hesabına gidebilirsiniz.

4. Learn Spanish with SpanishPod101.com: Pod101 serisi olarak adlandırdığım bir serinin İspanyolca ayağı diyebilirim. YouTube kanallarında 3-4 saatlik blok videolar mevcut. Düzenli olarak izlediğim videolar. Hatta bu karantina sürecinde arkada düzenli olarak çalıyor diyebilirim. Kanala bir göz atın derim.

5. AIB: Spanish for Beginners (Season 1): YouTube kanalında pek çok konuda video içerikleri mevcut. Ararken denk geldiğim birkaç videosunu izleyip gerçekten beğendiğim bir kanal oldu. Sezon 1'de 22 video var. Toplamda 3-4 saatlik bir eğitim ediyor. Hiç azımsanacak bir süre değil. Denemenizi tavsiye ederim. Oynatma listesinin linkini direkt bırakıyorum.

6. Easy Spanish: Bu kanalı atlamadan bu yazıyı yayımlayasaydım gerçekten fazlasıyla üzülürdüm. Ben dizi izler gibi izliyorum bu kanalı. Çok da keyifli videoları var. Amatör çekimlerde herhangi bir konuda video bulabiliyorsunuz. Arkadaşlarınızla yazışma, flörtleşme, hayat pahalılığı ve daha bir sürü şey. Onlarca video var kanalda.

7. Busuu: Bahsetmeyeceğim mi sandınız? Şu anda elimden düşürmediğim uygulamanın ta kendisi. A2'yi bitirdim derken Busuu'dan bitirdim. O kadar keyif alıyorum ki çalışırken. Son sürümünde yer alan yazma ve konuşma kısmına verdiği ağırlık açıkçası çok hoşuma gitti. Ayda 12₺ gibi bir ücret veriyorum. Vodafone abonelerine özel bir kampanya vardı ondan yararlanıyorum. Ücret tam olarak doğru olmayabilir ancak o ayarda bir şeydi.

Peki Busuu'ya biraz daha detaylı bakmak istersek avantajları ve dezavantajları neler şöyle sıralamış olayım.


+++ Mobil uygulama olması: Her an istediğim zaman açıyorum çalışıyorum.

+++ Kelime ve ifade tekrarlarının olması: Ayrı bir bölümde şimdiye kadar gördüğün kelime ve ifadeleri tekrar tekrar çalışabiliyorsun. Hele ki benim gibi çabuk unutan biriyseniz, bulunmaz Hint kumaşı gibi özellik!

+++ Dinleme metinlerinin çokluğu: Okuma parçalarını dinleme özelliğinden çok okuma özelliği vardı. Ancak son zamanlarda dinleme metinlerinin sayısında ciddi bir artış gördüm.

+++ Başkaları tarafından kontrol edilebilme: İspanyolca bilen kişiler sizin ne yazdığınızı kontrol edebiliyor, geri bildirimde bulunabiliyor. Aynı şekilde siz de hakim olduğunuz dillerde başkasına yardımcı olabiliyorsunuz.

+++ Tekrar dersleri: Derslere devam ederken soluklanıp geçen 3-4 derste ne öğrendiğinizi tekrar edebileceğiniz ara dersler koymuşlar. Çok başarılı.

+++ Haftalık plan: Benim gibi yaptığı işi somut olarak görmek isteyen insanlar için haftalık hedefin takip edilmesi özelliği çok ama çok önemli. Bir haftada kaç dakika çalıştım, toplamda kaç kelime öğrendim... Bu tip soruların cevapları benim için çok önemli.


--- Kelime sayısının azlığı: Dezavantajlara hızlı bir giriş yapmış olayım. Uygulamada öğretilen kelimelerin sayısı biraz az. Ancak bunu arttırmanın yolu örneklerde geçen kelimeleri de bir deftere not almanız diyebilirim.

--- Konuşma pratiğinin azlığı: Bu zaten sanırım genel olarak dil öğrenirken hepimizin problemi. Ver elime kağıt kalem anlatayım ancak konuşmayayım durumu bu uygulamada her ne kadar gelişse de hala eksik diyebilirim.


En çok vakti Busuu'da geçirdiğim için en büyük kısmı ona ayırdım. Uygulamayı indirmek isterseniz telefonunuzun işletim sistemiyle uyumlu olan uygulama pazarından ücretsiz indirebilirsiniz. Beğenirseniz sınırsız pakete geçersiniz.


8. Netflix: Ana dili İspanyolca olan bir sürü dizi var onların küçük bir listesini yapmak istedim. Bu bir dizi tavsiyesi değildir çünkü büyük çoğunluğunu ben de izlemedim. Sadece elinizin altında olsun isterim.


- La Casa De Papel

- Narcos

- Elite

- La Casa De Las Flores

- Las Chicas Del Cable

- Aileye Hoş Geldiniz

- Savaş Zamanları

- Nailed It - İspanya

- High Seas


9. Udemy: Kimisi bu platformu çok basit buluyor kimisi ise çok faydalı. Benim buraya eklememin sebebi ise bu günlerde bedava kursların sayısı çok fazla olması. Bir sürü İspanyolca kursu ücretsiz olarak sizi bekliyor. Bu sebeple incelemekte fayda var derim.


Yukarıda yer alan kaynakların yanında nasıl çalıştığım ile ilgili de küçük küçük notlar düşmek isterim.


- Haftada 3 gün en azından 20 dakika çalışmak: Yoksa o kadar kolay unutuyorum ki. Yapmadığım haftalar var mı evet var! O zaman tekrar çalışmaya başladığım da bu 20 dakikayı 30 dakikaya çıkararak kısa tekrarlar yapıyorum.

- Yazarak çalışmak: Aksi takdirde aklımda kalmıyor.

- Tekrar derslerini tekrar tekrar yapmak: O kadar çok tekrar yapıyorum ki çoğu zaman yeni derse geçmekten daha önemi olduğu düşünüyorum.

- Herhangi bir YouTube videosu izlemek. Altyazılı olanlar tercihimdir. (Easy Spanish)

- İspanyolca şarkı dinlemek (Sözlerini okuyarak)


%95 İspanyolca, %5...


İspanyolca özelinde anlatmak istediklerimi az çok anlattım. Şimdi ise bir dönem gidip Yunanca kursunu aldığım Geoaktif Kültür Merkezi'nden kısaca bahsetmek istiyorum.

İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklardan birinde olan kültür merkezine dediğim gibi Yunanca kursları için gittim. Sınıfta 10 kişi ya vardı ya yoktu bu sebeple eğitim neredeyse birebir yapılıyordu diyebilirim. Eğitim kalitesi içinse iki aylık süre içerisinde öğrendiklerimi hala kullandığımı düşünürsek bayağı iyi olduğunu söyleyebilirim.

Beni asıl etkileyen ise her yaştan insanın olduğu merkezde herkesin mükemmel olması. Mükemmel deyip şimdi abartıya kaçtığımı düşünebilirsiniz ama ben orada çok mutluydum. Sağdan soldan her yerden vizyon fırlıyor. Daha dil öğrenme amacımızı anlatırken bile etkilendim onca insandan. Bana gelip sorduklarında da seviyorum deyip geçmiştim orası ayrı konu.

Kurs ücreti aylık ödeniyor ve gerçekten uygun fiyatlar. Haftada 3 saatlik eğitim aldığımızı ve bu eğitimi neredeyse birebir kalitesinde aldığımızı düşünürsek cidden çok uygun. (Aylık 350₺: Haftada 3, Ayda 12 Saat)


Bu merkezde eğitimi verilen dillerin listesini şöyle bırakıyorum.

Yunanca, Kürtçe, Zazaca, Çerkezce, Osmanlıca, Latince, Arnavutça, Sırpça, Boşnakça, Lazca, Çerkezce, Ermenice, Süryanice, İbranice, Arapça, Gürcüce, Makedonca, Pomakça


Bu merkezde bir de etnik dans eğitimi de veriliyor. Onlar da şu şekilde:

Yunan, Govend Kürt, Ermeni, Bulgar, Arnavut, Makedon, Sırp, Boşnak Roman Dansları


Son olarak da müzik enstrüman kursları var ki onlar da şöyle:

Def - Erbane, Buzuki, Santur ve Tembur


Umarım verdiğim bilgiler bir şekilde kaynak, motivasyon, moral olur. Öğrenme isteğiniz ve süreciniz hiç bitmesin.


Yeni yazılarda görüşmek üzere.




Comments


bottom of page